Skip to main content

Greenfood publicerar årsredovisning samt hållbarhetsredovisning för 2021

Under 2021 fortsatte Greenfood befästa sin position som ledare inom hälsosam och hållbar mat. Året utmärktes av stark återhämtning efter coronapandemin, ett stabilt resultat och stark balansräkning. 2021 innebar också framtidsviktiga satsningar inom digitalisering och hållbarhet, till exempel Greenfood Greenhouse, ett av norra Europas största center för hållbar och hälsosam mat, samt den nya digitala plattformen Arcorder som använder AI för att skapa mer tillförlitliga beställningar och minskat matsvinn.

Greenfoods koncernårsredovisning och separat hållbarhetsrapport för 2021 har offentliggjorts och finns nu tillgänglig på koncernens webbplats. Under 2021 nyttjade Greenfood styrkan i kärnverksamheten och byggde för framtiden, både genom strategiska konsolideringar, nya satsningar och förvärv, samt genom nya kundsamarbeten och en introduktion på USA-marknaden.

Greenfood höjde även sin klimatambition rejält och stärkte sin ledande position inom hållbarhet. Det skedde genom omfattande satsningar på en hållbarare, klimatsmartare och resurseffektivare verksamhet, och genom att fortsätta satsningen på ett attraktivt sortiment bestående av hälsosam och hållbar mat.

– Trots exceptionella omständigheter till följd av pandemin, har vi under 2021 lyckats nå flera viktiga milstolpar genom snabbfotad innovation och ett fortsatt starkt fokus på hållbarhet, digitalisering och produktutveckling. Satsningarna gynnar oss enormt under vår fortsatta tillväxtresa, säger David von Laskowski, Vd och koncernchef för Greenfood-gruppen.

2021 innebär även fortsatt internationell expansion. Greenfood har med sitt foodtech-bolag Picadeli lyckats skapa en skalbar modell med fortsatt stor tillväxtpotential. Greenfood kan kostnadseffektivt expandera in i nya länder, vilket bevisades ytterligare en gång under 2021 när Picadeli korsade Atlanten och introducerat konceptet på den amerikanska marknaden.

En sammanfattning av 2021

  • Greenfood Greenhouse
    I maj togs det första spadtaget till det 44 000 kvadratmeter stora Greenfood Greenhouse i Helsingborg, ett av norra Europas största ekosystem för hållbar och hälsosam mat. Anläggningen ska ligga i framkant vad gäller energi- och miljöeffektivitet.
  • Science based targets initiative
    Greenfood anslöt sig till SBTi med ett åtagande om att sätta klimatmål i linje med vad vetenskapen säger för att nå målet om 1,5 graders global uppvärmning.
  • Hållbarhetslänkad obligation
    I november 2021 emitterade Greenfood framgångsrikt en fyraårig hållbarhetslänkad obligation om drygt 1 miljard kronor. Obligationen är kopplad till målen i ett hållbarhetsramverk och har fått högsta möjliga rating i en oberoende granskning.
  • Picadeli introducerade hälsosam snabbmat i USA
    Picadeli korsade Atlanten med sitt populära salladskoncept, och etablerade därmed Greenfood på en ny kontinent.
  • Satsning på växtbaserat
    Under året har Greenfood fortsatt sin satsning på växtbaserad mat och alternativa proteinkällor. Dessutom har Picadeli fasat ut allt rött kött från sina salladsbarer.
  • Stärkt premiumsortiment
    Greenfood förvärvade 100 procent av ägandet i frukt och grönt-specialisten Lundgrens som är känt för sitt stora premiumsortiment bestående av frukter, grönsaker och förädlade råvaror.


Läs mer i Greenfoods årsredovisning och i koncernens hållbarhetsredovisning som finns tillgänglig på Greenfoods webb.

För ytterligare information, kontakta:
Mattias Engberg, CFO, Greenfood AB (publ)
mattias.engberg@greenfood.se

Detta pressmeddelande lämnades för offentliggörande den 28 april 2022, kl. 08:00 CET.

wkr0006.pdf (9.31 MB)