MATSVINN? HELST INGENTING
Så tar vi tillvara på maten

En tredjedel av all mat som produceras i världen istället för att konsumeras. Som livsmedelsproducent har vi ett ansvar att motverka som livsmedelsproducent. Matsvinn är ett högprioriterat område för oss och vi söker ständigt efter lösningar för att minska såväl matavfall som svinn. Vi minskar matsvinnet genom att optimera vår livsmedelskedja och arbeta cirkulärt med biprodukter och matavfall. 

Svinnsmarta produkter och fruktbara innovationer

Vår storlek spelar roll. Genom att vi är en stor koncern som sträcker sig över många förädlingssteg kan vi arbeta effektivt och systematiskt för att minska matsvinnet. Redan tidigt i produktutvecklingsfasen identifierar vi biprodukter och hittar nya sätt att använda dessa. En riven broccolistam passar perfekt i salladen, tomatrester blir en viktig ingrediens i Picadelis goda Pico de Gallo, vitkålsstabbar blir fantastisk i en wrap när de är picklade och ett äppelkärnhus blir till goda juicer och smoothies tack vare Rescued eller andra partners. 

Den senaste AI-tekniken

Teknik är ett viktigt verktyg för oss i arbetat med att minska matsvinn. Våra hightech-salladsbarer ger oss data om varje enskild produkt och vi kan göra en precis beräkning av vad butiken bör beställa för att hålla en fräsch och välfylld salladsbar. Med hjälp av AI skapas nämligen skarpa, träffsäkra prognoser baserade på köpbeteende, lagernivåer, väderprognos och kalenderdagar. Rätt beställd order ger rätt mängd mat – så att mindre mat slängs.

Livsmedelsdonationer 

Ibland har vi produkter som vi inte kan sälja vidare, exempelvis på grund av kort hållbarhet. Genom att donera våra produkter till människor som behöver dem ser vi till att mat som annars skulle gå till spillo kommer till god användning.