Skip to main content

Greenfood etablerar en av Sveriges största solcellsanläggningar - fortsätter satsningen på minskat klimatavtryck

Greenfood är en av norra Europas ledande aktörer inom hälsosam mat. Koncernen har expanderat snabbt de senaste åren, drivet av en ökad efterfrågan på hållbar och hälsosam mat. För att stärka sin position och erbjuda ännu bättre service till kunderna, har Greenfood etablerat Greenhouse - en toppmodern livsmedelsanläggning i Helsingborg.

 – Målet med Greenhouse har varit att skapa framtidens livsmedels- och logistikcenter med fokus på modern teknik och hållbarhet. Fastigheten ligger i framkant inom energi- och miljöeffektivitet. Nu tar vi nästa steg och gör Greenhouse ännu grönare genom att installera en av Sveriges största solcellsanläggningar, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.

Produktionen från solcellerna motsvarar ungefär den hushållsel som 700 genomsnittliga villor, eller 1750 lägenheter förbrukar årligen. Produktionen kommer täcka cirka 20 procent av Greenfood-koncernens elbehov och väntas minska CO2e utsläppen med 150 ton CO2e per år.

– Greenhouse är en av Greenfoods största satsningar, det ger oss både större produktion- och lagerkapacitet och ökad automation. Satsningen på solceller gör verksamhet mer hållbar, både i termer av miljö och ekonomi och är en avgörande pusselbit för att minska vårt klimatavtryck, säger Ted Stenshed, vd för affärsområdet Greenfood Fresh Produce och projektansvarig för Greenhouse.


Ett viktigt steg för att nå koncernens viktiga klimatmål
Solcellsanläggningen på Greenhouse blir koncernens femte anläggning och ett viktigt steg för att minska klimatavtrycket. Greenfood planerar dessutom fler stora åtgärder för att nå koncernens ambitiösa klimatmål som nyligen godkändes av Science Based Targets initiative (SBTi). Det ska ske genom satsningar på bland annat ett hållbarare sortiment, samt på eldrivna fordon, både internt och i logistikkedjan.

SBTi är en global standard som hjälper företag sätta vetenskapligt baserade klimatmål i linje med vad som krävs för att nå Parisavtalet. Greenfood har åtagit sig det mest ambitiösa SBTi-målet, vilket är att hålla uppvärmningen under 1,5 grader.


Ökar produktionen av förnybar el i Helsingborgsregionen
Greenfoods och Öresundskraft har tecknat ett så kallat PPA-avtal (Power Purchase Agreement) för solcellsanläggningen. Det innebär att Öresundskraft äger solcellsanläggningen och tar ansvar för hela processen, inklusive projektering, byggnation, drift och underhåll. Greenfood köper solelen till ett fast pris och får därmed en prissäkring i företagets elhandelskostader. Avtalet sträcker sig 19 år och ger både större andel säkrad elförsörjning till Greenfood, samtidigt som produktionen av lokalt producerad, förnybar el ökar i regionen.

Niklas Leweus, Strategisk Key Account Manager på Öresundskraft, förklarar den nya avtalsformen:
– PPA-lösningen är en ny affärsmodell som vi utforskar och utvärderar för att möjliggöra för våra kunder att göra strategiska energival och agera mer hållbart. Denna storskaliga solcellsanläggning, som dessutom kommer bli en av de största i Sverige, är strategiskt viktigt för Helsingborgs framtida energiförsörjning och bidrar till att vi når stadens viktiga klimat- och energimål. 


Fakta om solcellsanläggningen:
Yta solcellsmoduler: 17 800 m2, exklusive gångar. Maximal användning av takytan.
Antal paneler: 6 916 stycken
Installerad toppeffekt: 3,8 MW (3 800 kW)
Årlig produktion: 3 500 000 kWh