Skip to main content

Greenfood rapporterar rekordminskning av CO2e för 2023

2021 emitterade Greenfood en hållbarhetslänkad obligation kopplad till målen i Greenfoods hållbarhetsramverk. Ett av målen är att minska utsläppen i egna verksamheten (Scope 1 och Scope 2) med 55 procent per ton sålda livsmedel till 2025.

När Greenfood släpper sin årssummering och Q4-rapport står det klart att koncernen rapporterar en betydande minskning i utsläpp av växthusgaser i Scope 1 och 2. För 2023 har det skett en sänkning med 60,2 procent per ton såld mat från basåret 2020.

– Minskningen beror framför allt på att vi tagit ett helhetsgrepp på klimat- och energifrågan och investerat i värmeåtervinning och förnybar energi. Framåt förväntar vi oss att minskningen accelererar ytterligare i och med den kommande installationen av solpaneler på vår 44 000 kvadratmeter stora anläggning i Helsingborg, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.

Ytterligare ett av obligationens mål har uppfyllts tidigare. 2023 fick Greenfood sina klimatmål godkända av Science Based Targets initiative (SBTi). SBTi är en global standard som hjälper företag sätta vetenskapligt baserade klimatmål i linje med vad som krävs för att nå Parisavtalet. Greenfood har åtagit sig det mest ambitiösa SBTi-målet, vilket är att hålla uppvärmningen under 1,5 grader.

Med dessa framsteg har Greenfood nu uppnått två av fyra hållbarhetsmål som är knutna till deras hållbarhetslänkade obligation.

Orsaker till rekordminskningen

  • Flera koncernbolag i både Sverige och Finland har ställt om till förnybar el.
  • Greenfood har investerat i nya kylsystem samt förbättrat arbetsmetoder vilket lett till energieffektivisering.
  • Greenfood har gått från naturgas till biogas på anläggningen i Helsingborg.
  • Dieseldrivna tjänstebilar ersätts succesivt med elbilar och laddhybrider.

Nästa steg för att minska koncernens totala klimatpåverkan (Scope 1, 2 och Scope 3)

  • Greenfood startar driften av sin nya solcellsanläggning på Greenhouse, koncernens 44 000 kvadratmeter stora anläggning i Helsingborg.
  • Greenfood fortsätter arbetet med en omfattande sortimentsöversyn där fler klimatsmarta växtbaserade produkter introduceras.
  • Implementera strategier för lägre klimatpåverkan i produktionen av inköpta produkter
  • Övergång till miljövänligare transporter.

Så redovisar Greenfood sin klimatpåverkan
Greenfood mäter sin klimatpåverkan enligt GHG-protokollets riktlinjer i Scope 1, 2 och 3, och resultatet där är också kopplat till Greenfoods hållbarhetslänkade obligation.

Scope 1 omfattar direkta utsläpp av växthusgaser från källor som ägs eller kontrolleras av Greenfood. Scope 2 omfattar indirekta växthusgasutsläpp från köpt energi. Här inkluderas förbrukning av inköpt el, fjärrvärme och fjärrkyla. Scope 3 omfattar indirekta växthusgasutsläpp från vår värdekedja så som inkommande och utgående transporter, produktion av varor vi köper, affärsresor och hantering av avfall.


För mer information:
Lisa Isakson, hållbarhetschef
Lisa.isakson@greenfood.se
070-241 14 00